Ezer titkot rejtő csodagomba

2013.07.23 15:57

 

Daganatok, gyomorbántalmak, magas vérnyomás vagy akár a cukorbetegség is kezelhető azzal a gyógygombával, melyet egy fülöpjakabi ökogazdaságban termeszt Gyöngyösi Sándor. A ganodermát Kínában már kétezer éve ismerik, ennek ellenére még mindig ezer titkot rejt. Gyöngyösi Sándor – Európában egyedülálló módon – vegyszermentesen termeszti a gyógygombák királyát.

Nem gyógyszer, nem csodaszer, mégis sokaknak hozott már gyógyulást a ganoderma vagy más néven pecsétviaszgomba, mely az ókori Keleten olyan értéknek számított, amiért képesek voltak csatákat vívni. Gyöngyösi Sándor számára pedig egy olyan kincs, amely megváltoztatta az életét. – Korábban a távközlésben dolgoztam, de mellette már több mint húsz éve foglalkoztam gombatermesztéssel is. Amióta rátaláltam a ganodermára, pontosan tudom, hogy ez volt a számomra kijelölt út – árulta el az ökogazda.


Két év munka előzte meg az első termést

Annak ellenére, hogy Sándor több mint két évtizede foglalkozik gombatermesztéssel, a ganodermára csupán néhány éve figyelt fel egy véletlen találkozásnak köszönhetően. – Egyik hajnalban a fővárosi biopiacra vittem laskát, shiitake gombát és csiperkét. Egy hölgy odajött hozzám, és megkérdezte, hogy termelnék-e neki ganodermát, mert ő külföldről hozatja, és ott nagyon drága.”

„Ez a találkozás volt az, ami miatt elkezdtem kikísérletezni, hogyan lehet biokörülmények között megtermelni a pecsétviaszgombát. A lakást telepakoltam különböző táptalajból készült termőtömbökkel, majd hőmérőztem, jegyzeteltem, figyeltem, mi történik. Két évbe telt, mire átadhattam az első termést a hölgynek, Rédei Magda grafikusművésznek – mesélte Gyöngyösi Sándor, akinek különleges titok van a birtokában. A ganoderma ugyanis egy taplógomba, lassú a növekedési időszaka, Kínában két-három évig is eltart, mire megterem. A fülöpjakabi ökogazdálkodónak azonban sikerült egy olyan technológiát kidolgoznia, amellyel jelentősen lerövidíthető a termesztési idő. Nála három hónap alatt termést hoz a gomba, ráadásul biokörülmények között.

A kínaiak szerint életelixír

– A ganodermának sokféle jótékony hatása ismert. Többek között serkenti a vér oxigénfelvételét, jó hatással van az immunrendszerre, a hasnyálmirigyre, a cukorbetegségre, a májra és a gyomorbajokra is. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és a kemoterápia mellékhatásait is jelentősen mérsékli. Nagyon jó az ízületi fájdalmak, az asztma kezelésére, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A kínaiak életelixírként tartották számon ezt a gombát, és fiatalításra is használták, mivel a bőrt simábbá és rugalmasabbá teszi. Ezeken kívül a hajszálerekre és a visszerekre is pozitív a hatása – sorolta a gomba jó tulajdonságait az ökogazda.

Miután Sándor leszedi a gyönyörű narancsszínben pompázó, érett ganodermát, azonnal felszeleteli, kíméletesen szárítja, majd ledarálja, és por alakban zárja a formás üvegekbe. Ragaszkodik a száz százalékig vegyszermentes termeléshez, sőt amit csak lehet, nem gépekkel, hanem kézzel végzi el, mivel szerinte így benne van az a szív és lélek is, amellyel segíteni szeretne az embereknek.

– Őseink azt mondták, hogy fűben-fában van az orvosság, és rájöttem én is, hogy mennyire igazuk volt. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: a ganoderma nem gyógyszer! Egyénfüggő, hogy kinél mikorra hat. Évek alatt tesszük tönkre szervezetünket, a javuláshoz is időre van szükség – tette hozzá Sándor, aki két és fél éve eszi a gombát, és azóta egyszer sem járt orvosnál.

A köszönet mindennél többet ér

A pecsétviaszgombából már nemcsak a porított változat, hanem a ganodermával kevert instant kávé is megvásárolható, ami Sándor régi álma volt. – Hosszú út volt, mire elkészülhetett a kávé. Több cég megkeresett, melyek szerették volna a gombaporomat felhasználni, de egyik sem biotermék lett volna, ehhez pedig ragaszkodtam. Sikerült beszerezni biokávét, mely most már a ganoderma mellett biotejporral és -nádcukorral kevert változatban is kapható. A következő álmom az, hogy Európa legszebb biogombaüzeme legyen az ökogazdaságunk. Nagyon szeretek ebben a kicsi faluban, Fülöpjakabon élni, és szeretnék itt minél több helybelinek munkát adni. Célom, hogy minél több embernek segítsek a gyógyulásban. Ha ez csak egyvalakinek sikerül, már akkor megérte. Rengeteg köszönetet kapok viszonzásul, és ez számomra mindennél többet ér! – vallotta be Gyöngyösi Sándor.

Óriás shiitake és újabb gyógygombák

Sándor a ganodermán kívül shiitakét is termeszt. Ez a gomba szintén számos gyógyhatással rendelkezik, és nagyon ízletes. Ráadásul nemcsak bio a nála termett shiitake, hanem szokatlanul nagyméretű: nem ritka a szalmakalap nagyságú sem. Emellett újabb kísérletekbe fogott, és azon dolgozik, hogy sikerüljön lepketaplót, gyapjas tintagombát és bokrosgombát termesztenie biokörülmények között.


Szöveg: Gál Orsolya
Fotók: Illés Zsolt
 

 forrás : https://kontaktmagazin.hu/2013/07/20/ezer-titkot-rejto-csodagomba/